Dnia 3 marca 2018 r. uczniowie Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego wzięli udział w XIX edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych w ZSG nr 1 w Krakowie. Temat tegorocznego konkursu „Na królewskim stole”.
Naszą szkołę reprezentowali:
– w kategorii Barman – Julia Wiechniak
– w kategorii Kelner – Anna Gąska i Nikola Rataj
– w kategorii Kucharz – Krystian Kluczkiewicz
Wszyscy nasi uczniowie zostali docenienie przez jury, otrzymali WYRÓŻNIENIA i nagrody.
Julia wykonała orzeźwiającego soft drinka pn. „Księżna Antonówna”, prezentując jednocześnie swoje umiejętności techniczne i sztukę barmańską.
Krystian przyrządził „Drugą miłość Króla
Zygmunta” czyli kaczą pierś przygotowaną techniką sous-vide, podaną na cieście francuskim z sosem holenderskim i owocem granatu.
Ania i Nikola nakryły stół na „Zrękowiny u Jagiellonów” w iście królewskim stylu, przy którym mieliby zasiąść sam Król Zygmunt I Stary z Królową Boną oraz Król Zygmunt II August z Barbarą Radziwiłłówną. Zaprezentowały komisji swoje umiejętności nakrywania stołu i obsługi gości zgodnie z opracowaną kartą menu.
W programie uroczystości było również SPOTKANIE z MISTRZEM – Marcinem Filipkiewiczem, szefem restauracji w Hotelu Copernicus. Szef przygotował fascynujący pokaz pt. „Jak dobrać surowce do tematu konkursu”
Nasi reprezentanci, wykazali się niezwykłą kreatywnością, zaangażowaniem i starannością w wykonaniu swoich prac konkursowych. Jesteśmy z nich bardzo dumni. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Wsparciem merytorycznym i praktycznym w przygotowaniu się do konkursu służyły panie profesor Jolanta Gniewek, Bogusława Smok i Izabela Szymańska.
Szczególne podziękowania należą się Radzie Rodziców przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego, Krakowskiej Szkole Barmanów, Restauracji Hawełka oraz Rodzicom naszych uczestników.